Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Οδηγός για μαθητές



                                            Ο καθένας μαθαίνει διαφορετικά
  Προσπάθησε να βρεις το δικό σου τρόπο μάθησης.
   

  Αυτο-διαχείριση

Όλοι έχουμε δυνατά και αδύνατα σημεία, κάνε μία βουτιά μέσα σου και βρες ποια είναι αυτά, δώσε έμφαση στα θετικά και προσπάθησε να βελτιώσεις τα αδύνατα σημεία σου και να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνος!

 Φτιάξε αντίγραφα του ωρολογίου σχολικού προγράμματος και τοποθέτησέ τα στο σπίτι - στην κουζίνα, στο δωμάτιό σου, ή όπου διαβάζεις. Έχε μερικά ακόμη αντίγραφα σε περίπτωση που χάσεις τα προηγούμενα.
  1. Είναι σημαντικό να σημειώνεις τις ημερομηνίες, τις ώρες για καθετί: για τις σχολικές εργασίες, τις έξω-διδακτικές δραστηριότητες, τις εξετάσεις, τα ραντεβού, κλπ. 
  2. Να είσαι σίγουρος ότι έχεις το τηλέφωνο κάποιων φίλων που θα μπορούν να σου πουν τι εργασία έχεις για το σπίτι στην περίπτωση που δεν τη σημείωσες σωστά.   
  3. Βάλε στη σχολική σου τσάντα πριν κοιμηθείς ό,τι θα χρειαστείς την επόμενη μέρα. Αυτό θα σου εξασφαλίζει μία ήρεμη αρχή για την ημέρα.   
  4.  Να γνωρίζεις το ρυθμό σου. Μην επιχειρήσεις να διαβάσεις στο σπίτι, όταν είσαι κουρασμένος ή πεινασμένος, ή όταν δεν είσαι κεφάτος κάποια στιγμή της ημέρας.   
  5. Προσπάθησε να εξασφαλίσεις ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι, με τις λιγότερες δυνατές  παρεμβάσεις, στο οποίο θα διαβάζεις.   
  6. Όταν χειρίζεσαι μεγάλες εργασίες, διευθέτησε τα σε μικρότερα τμήματα και κάνε συχνά διαλείμματα.  

Στο σχολείο:

Κάθισε στα μπροστινά θρανία και μακριά από το παράθυρο για να μην αποσπάται η προσοχή σου.  
  •  Κατά τη διάρκεια του μαθήματος να κρατάς σημειώσεις και να φτιάχνεις τις δικές σου συντμήσεις και μνημονικές τεχνικές που θα σε βοηθούν να καταγράφεις και να θυμάσαι πληροφορίες. (Χρήσιμα είναι τα αραχνοδιαγράμματα και η χρήση χρωμάτων)
  •  Να ηχογραφείς τα μαθήματα και να ακούς τις κασέτες όταν είσαι χαλαρωμένος και μπορείς να αφομοιώσεις περισσότερα.
  •  Τελειοποίησε τις δεξιότητές σου στον υπολογιστή. Η δακτυλογράφηση μπορεί να είναι πιο γρήγορη και εύκολη από το γράψιμο. Να διορθώνεις και να ελέγχεις την ορθογραφία για τυχόν λάθη.
  •  Να εργάζεσαι με το δάσκαλό σου για να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου για μελέτη, ειδικότερα κατά την προετοιμασία σου για εξετάσεις.
  •  Μη φοβάσαι ποτέ να πεις ό,τι δεν κατάλαβες. Θα υπάρχει πάντα κάποιος άλλος στην ίδια θέση όπως εσύ, ο οποίος θα φοβάται πάρα πολύ να ρωτήσει.
  •   Να χρησιμοποιείς το διαδίκτυο ώστε να παίρνεις άλλες ιδέες σχετικά με τις δεξιότητες των δυσλεξικών για μελέτη.
  •  Να θυμάσαι ότι το να είσαι δυσλεξικός ίσως είναι ο λόγος που θεωρείς την εργασία στο σχολείο δύσκολη, αλλά δεν είναι η δικαιολογία για να μην τα δίνεις όλα στην προσπάθεια.
Και τέλος να θυμάσαι ότι και άλλοι βάδισαν τον ίδιο δρόμο και παρόλη τη δυσκολία τα πήγαν περίφημα! Μπορείς κι εσύ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου